Totalrenovering – Vad kostar det per kvm?

Introduktion

När våra kunder överväger att totalrenovera sina hem, är det huvudsakligen två frågor de ställer sig:

  • Vad är möjligt?
  • Vad kostar det?

Renovering är en dynamisk process som kräver noggrann planering, samarbete och problemlösning. Vi avser att i två delar beskriva vad en totalrenovering kan kosta per kvadratmeter bostadsyta (kvm), samt hur du som planerar en totalrenovering bäst kan förbereda dig för att uppnå ett framgångsrikt resultat. De kostnader som presenteras i denna artikel är tillämpliga för renovering av hus, villarenovering samt totalrenovering av lägenheter.

Fokus på totalrenovering

I denna artikel fokuserar vi på kostnadsaspekten av en så kallad “totalrenovering” (där allt i bostaden ska göras om). Det korta svaret är att en totalrenovering kostar mellan 9 000 och 16 000 kr per kvm. Till detta kommer kostnader för inredning och saker såsom köksskåp, vitvaror, kakel och klinker. Hur har vi kommit fram till dessa siffror? Svaret hittar du i artikeln!

Du hittar alla våra referensprojekt här.

Vad räknas som en totalrenovering?

Begreppen totalrenovering, totalentreprenad och helrenovering är termer som används flitigt både av byggföretag och kunder. Dessa termer är i själva verket ganska grova och kan uppfattas på många olika sätt. Med totalrenovering avser vi, och det vi kommer att förklara i denna artikel, en omfattande renovering av bostadsytan enligt svensk byggstandard, utförd av kvalificerad och certifierad personal. Med bostadsyta avses här badrum, kök, sovrum och alla andra utrymmen som används för boende (det vill säga inte garage eller dylikt). I denna artikel kommer vi att ta upp renovering av:

  • WC
  • Tvättstuga
  • Badrum
  • Kök
  • Ytskikt
  • Elinstallationer

Vi utesluter därmed allt externt arbete (såsom omläggning av tak eller byte av fönster), platsbyggda konstruktioner, omstrukturering av bostadsyta (till exempel att flytta väggar, vattenledningar eller bärande strukturer) och källare. Artikeln koncentrerar sig således på den inre renoveringen av en bostad av normal storlek.

Totalrenovering av lägenhet på Kungsholmen

Vad kostar respektive del?

Vi hjälper dig renovera din lägenhet eller villa

Totalrenovering av villa i Vallentuna

Vad blir totalkostnaden?

Om man kombinerar alla nämnda delmoment och beräknar en total kostnad, uppgår den till ungefär 10 000 kr per kvm. Detta inkluderar allt arbete, byggmaterial, avfallshantering och administrativa uppgifter. Det som tillkommer för dig är köp av inredning och varor såsom handfat, blandare, kakel, klinker, köksskåp och vitvaror.

Som du kanske minns angav vi ett kostnadsintervall i början av artikeln på 9000 till 16 000 kr per kvm. Vad är det då som skapar denna skillnad? För det första beror det på om du bor i en modern bostad eller en bostad från sekelskiftet. En bostad från sekelskiftet kan ofta vara mer tidskrävande att renovera än en modern bostad. Priset påverkas också av om du bor i en villa, radhus eller lägenhet. Bor du fem våningar upp utan hiss? Då kommer det att kosta mer än om du bor i ett radhus med bra parkeringsmöjligheter precis utanför.

Storleken spelar faktiskt roll

Kostnadsspannet påverkas även av storleken på din bostad. En mindre yta kan ofta bli dyrare per kvadratmeter att renovera än en större yta eftersom kök och badrum är de mest kostsamma delarna att renovera.

Den främsta förklaringen till kostnadsspannet är graden av renovering du väljer att genomföra. I alla exempel i denna artikel har vi utgått från en normal standard, vilket motsvarar genomsnittet bland våra kunder. Du kan välja ett mer exklusivt utförande som tar längre tid och är mer kostsamt. Exempel på detta är att lägga fiskbensparkett istället för att slipa det befintliga golvet, installera marmor på golv och väggar i badrummet, penselmåla all snickeri eller installera högtalarkablar i alla rum.

Med detta i åtanke kan du förvänta dig att en budgetrenovering kostar cirka 9 000 kr per kvm medan en standardrenovering ligger på 10 000 kr per kvm. Om du vill ha en lyxigare renovering bör du räkna med cirka 15 000 kr per kvm.

Summering

Efter 10 år i branschen, med 15 000 utförda kundmöten i ryggen och dryga 3000 utförda projekt har vi på Leadme samlat på oss mycket kunskap kring vad som krävs för en lyckad totalrenovering och hur man beräknar en sådan.

Kolla in hur vi hjälpte Yasmin och hennes familj med att förvandla radhuset i Segeltorp.

Play Video

Vi ser fram emot att få chansen att hjälpa dig med din totalrenovering

Vill du läsa fler artiklar om att renovera ditt hus eller lägenhet, så har vi samlat fler artiklar. Och för att hitta det viktigaste du behöver innan du ska renovera, kan du följa länken.

Rasmus Lindh
Byggkonsult