Totalrenovering – Kostnad per kvm?

När våra kunder planerar att renovera sina hem är det framförallt två saker de undrar.

  1. Vad är möjligt?
  2. Och vad kostar det?

Att renovera är en dynamisk process som kräver planering, samarbete och problemlösning. I två delar tänkte vi skriva om vad en totalrenovering kostar per kvadratmeter boyta (”kvm”) och hur du som planerar att genomföra en totalrenovering kan förbereda dig för att nå ett lyckat resultat. Kostnaderna i denna artikel gäller för både renovering av hus, villa och totalrenovering av lägenhet.

Denna artikel kommer behandla kostnadsaspekten av en så kallad ”totalrenovering” (när allt ska göras om i bostaden). Det korta svaret är att en totalrenovering kostar någonstans mellan 8 000–14 000 kr per kvm. Till det tillkommer inredning och sakvaror som köksskåp, vitvaror, kakel och klinker. Hur kommer vi fram till det? Svaret hittar du i denna artikel!

Kök i del av totalrenovering av lägenhet i Vasastan.

Vad räknas som en totalrenovering?

Begrepp som totalrenovering, totalentreprenad och helrenovering är ord som både byggföretag och kunder slänger sig med. Dessa termer är egentligen rätt trubbiga och kan tolkas på olika sätt. Vad vi menar med en totalrenovering, och vad vi kommer att beskriva i denna artikel, är en fullständig renovering av boytan enligt svensk byggstandard (utförd av behörig och certifierad arbetskraft). Med boyta menar vi badrum, kök, sovrum och alla andra de ytor som brukas som bostad (alltså inte garage eller liknande). Det vi räknar med att renovera i denna artikel är en WC, tvättstuga, badrum, kök, ytskikt och el.

Med andra ord utelämnar vi allt utvändigt arbete (som takomläggning eller fönsterbyten), platsbyggnationer, omdisponering av boyta (som att flytta väggar, vattenstammar eller bärande konstruktioner) och källare. Artikeln fokuserar alltså på invändig renovering av en normalstor bostad.

Vad kostar respektive del?

  • WC

Att renovera en WC, ett utrymme med toalett utan golvbrunn, kostar ungefär 70 000–90 000 kr. Det är ett relativt enkelt ingrepp utan särskilt mycket rivning, byggnation eller monteringen av inredning. Även ytskiktet (kakel, klinker, färg eller tapet) är relativt lätt att renovera och kräver inte samma underarbete som utrymmen med golvbrunn (typ ett badrum med tätskikt och fuktspärr).

  • Tvättstuga

Ska du renovera en tvättstuga kan du räkna med en kostnad på ca 90 000–130 000 kr. Arbetet med att renovera en tvättstuga är mer omfattande än WC:n och det beror främst på utrymmets storlek. Arbetstimmarna som krävs för att renovera tvättstugan är alltså fler. I en tvättstuga är det framförallt installations- och monteringsarbetena som är mer omfattande (tvättmaskin, torktumlare, skåp, tvättställsbänk mm).

  • Badrum

Kostnaden för att renovera ett badrum har vi gått igenom i detalj och du kan räkna med en kostnad på 150 000–175 000 kr för en badrumsrenovering. Ett badrum kräver tätskikt, fuktspärr och golvbrunn vilket tar tid att montera och materialen är relativt kostsamma. Utöver att badrummet ska hålla fukten borta ingår fler monteringsarbeten (kommod, skåp och handdukstork) än WC:n och mer komfort (golvvärme, spotlights och dimmers) än tvättstugan.

  • Kök

Det som främst styr kostnaden för att renovera ett kök är storleken på köket, alltså hur många köksstommar köket kommer att bestå av. Ett litet kök, som man ofta har i lägenheter mindre än 70 kvm har normalt 10–15 stommar och kostar ungefär 100 000 kr att renovera. Ett medelstort kök, som man ofta har i villor och radhus, består av 15–20 stommar och kostar 125 000–130 000 kr att renovera.

Vardagsrum och hall i totalrenovering villa i Mälarhöjden.

  • Måleri

När vi ska beräkna vad det kostar att måla om väggar och tak, utgår vi från golvytan i kvadrat gånger takhöjden. Det kan tyckas ologiskt, eftersom man inte målar golvet, men våra kalkyler har räknats om för att det ska vara lättare för kunden att förstå om vi hänvisar till deras bostad på 40 kvm golvyta, istället för 230 kvm väggyta.

Om du vill riva tapet, bredspackla väggar och tak samt måla dessa ytskikt kan du räkna med en kostnad på 1800 kr per kvm. Det som påverkar kostnaden är vilken typ av boende du har. Bor du i en modern lägenhet med 250 cm i tak och raka betongväggar? Ja, då är det mindre underarbete och därför billigare att måla om ytskikten. Du kan räkna med 1500 kr per kvm. Bor du i stället i en sekelskifteslägenhet med 300 cm i takhöjd? Då innebär det mer arbete och material och då kan du räkna med en kostnad på 2000 kr per kvm golvyta.

Ska du måla om alla snickerier (golvsocklar, dörrar och fönster) tillkommer ca 1000 kr per kvm golvyta.

  • Golv

Om du väljer att slipa och behandla ditt golv med två lager hårdvaxolja kan du räkna med en kostnad på 350–400 kr per kvm. Samma sak gäller om du planerar att riva ditt nuvarande klickgolv och ersätta det med ett nytt (men då tillkommer såklart själva golvet utöver angivet pris).

  • El

Även för el utgår vi från golvyta när vi kommer fram till vad som berörs. Att golvytan används som underlag för beräkningen görs av samma anledning som för måleri. Det är lättare att ta till sig golvytan än om man skulle hänvisa till antal löpmeter elkablage som ska dras om.

Om du ska göra en fullständig uppdatering av elen i din bostad, alltså att riva befintliga eldragningar, dra nya infällda kablar till lamputtag, dimmers och eluttag samt installera dessa kan du räkna med en kostnad på 1500 kr per kvm golvyta inklusive knappar och uttag.

Vardagsrum i arkitektritat hus där vi hjälpt kunden hitta rätt byggföretag.

Vad blir totalkostnaden?

Om man tar alla ovanstående delmoment och bakar ihop dem till en totalkostnad blir det ca 9000 kr per kvm. Då ingår allt arbete, byggmaterial, sophantering och administrativt arbete. Det som tillkommer för dig är inköp av inredning och sakvaror som handfat, blandare, kakel, klinker, köksskåp och vitvaror.

Som du kanske kommer ihåg angav vi ett kostnadsspann i början av artikel på 8000–14 000 kr per kvm och vad är det som skapar skillnaden? Jo, dels beror det på om du bor i en modern- eller sekelskiftesbostad. En sekelskiftesbostad är ofta mer tidskrävande att renovera än en modern bostad. Priset beror även på om du bor i en villa, radhus eller lägenhet. Bor du 5 trappor upp över gård och utan hiss? Ja, då kommer det att kosta mer än om du bor i ett radhus med goda parkeringsmöjligheter utanför dörren. Spannet styrs även på hur stor din bostad är. En mindre yta blir ofta dyrare att renovera per kvm än en större och det beror på att kök och badrum är de mest kostsamma ingreppen.

Den viktigaste förklaringen till kostnadsspannet är hur pass avancerad renovering du väljer att göra. I alla exempel i denna artikel har vi utgått från en normal standard, alltså tvärsnittet bland våra kunder. Du kan välja ett mer lyxigt utförande som är mer tidskrävande och kostnadsdrivande. Exempel på det är att lägga fiskbensparkett istället för att slipa befintligt golv, montera marmor på golv och väggar i badrummet, penselmåla alla snickerier eller fräsa in högtalarkablage i alla rum.

Då kan du räkna med att en budgetrenovering kostar ca 8000 kr per kvm medan en standardrenovering ligger på 9000 kr per kvm och ska du lyxa till det får du räkna med 14 000 kr kvm.

Summering

Efter 7 år i branschen, med 10 000 utförda kundmöten i ryggen och dryga 2500 utförda projekt har vi på Leadme samlat på oss mycket kunskap kring vad som krävs för en lyckad totalrenovering och hur man beräknar en sådan.

Kolla in hur vi hjälpte Yasmin och hennes familj med att förvandla radhuset i Segeltorp.

Vi ser fram emot att få chansen att hjälpa dig med din totalrenovering.

Vill du läsa fler artiklar om att renovera ditt hus eller lägenhet, så har vi samlat fler artiklar. Och för att hitta det viktigaste du behöver innan du ska renovera, kan du följa länken.

Ha en fin dag,

Dick på Leadme