Gör dig redo för din första renovering
Idag ska vi ägna tid till just dig som planerar din första renovering. Vi kommer bjuda på våra bästa renoveringstips för att din första renoveringsupplevelse ska bli en smidig och trygg historia.
Totalrenovering av en villa i Sollentuna där kund var förstagångsrenoverare och tagit över sitt föräldrarhem.
Generella renoverings tips
Att ett fullgott konsekvenstänk utvecklas först i typ 25 års åldern är något vi hört, och av egen erfarenhet kanske det inte är helt off. Så här kommer några generella tips på hur du kan tänka om det är första gången du står inför en renovering.
- Pris – Vi vet, de flesta pengarna har gått till handpenning och nya möbler, men lockas inte av offerter med Galne Gunnar priser. Att köpa renoveringstjänster är inte som att köpa billigaste flyget på Momondo. Välj bort offerter där kostnaden är 50% lägre och gå på trygghet när du väljer byggföretag.
- Bo inte i renoveringen – Att renovera är en process som kräver en hel del engagemang oavsett. Addera inte onödig stress genom att sova bland spackelspadar och byggdamm. Been there, done that. Inte värt det. Inte alls.
- Material – Vänta med att köpa din kommod från Vanitas till nästa lägenhet, och välj schyssta material med en lägre prislapp. Gärna i förmån för ett seriösare och tryggare byggföretag.
- Skisser – Att komma överens med en byggare om vad som ska göras i enbart textform kan vara lite lurigt. Ta dig tiden och skissa på ditt hem, då kan ritning och offert komplettera varandra och missförstånd kan undvikas. IKEA har flera bra planeringsverktyg att använda.
- Ta hjälp från proffs – Om din plånbok tillåter så rekommenderar vi att ta hjälp från proffs för att planera din renovering. Att ta hjälp från inredningsarkitekt för att rita upp din lägenhet eller villa, ta fram ett elschema och ett generellt designkoncept är något som kommer underlätta för både byggaren och dig som kund när det kommer till att ta beslut kring din renovering.
Vi hjälper dig renovera ditt hus eller lägenhet
Hur ska du välja rätt byggföretag?
Du fattar. Att välja rätt byggare är superviktigt. Det är inget vi måste säga, men hur gör man? Speciellt när du inte renoverat tidigare, och därför saknar erfarenhet av byggare och du har få vänner som kan ge bra rekommendationer på duktiga byggföretag. Här är våra bästa tips:
Hård data
- Ekonomisk data – Börja med att kolla allabolag för att se om byggföretaget har en stabil ekonomi. Har du svårt att läsa årsredovisningen? Investera 200 spänn i en kreditupplysning och se om några skelett ligger gömda i garderoben.
- Försäkring & certifieringar – Fråga efter försäkringsnummer och säkerställ att företag har en ansvarsförsäkring som täcker minst 20 mkr. Det är standard. Vidare ska du säkerställa att byggföretaget, eller eventuella underentreprenörer, har certifiering från BKR, Säker Vatten och/eller Elsäkerhetsverket. Vilka certifieringar som är nödvändiga beror såklart på vad du ska renovera, men dessa certifieringar är viktigast att kolla om arbete ska göras i badrum, kök och/eller med elen.
Mjuka värden
- Ägaren/ansvarig personal – De två första stegen utgörs av hårdfakta, och till den informationen bör du addera ett visst mått av magkänsla kring den person som kommer ha hand om ditt projekt. Upplevs den personen som trovärdig? Förstår den ansvaret det innebär att arbeta i någons hem?
- Erfarenhet – Till sist bör du säkerställa från andra kunder att byggföretaget du funderar på att anlita har genomfört, med ett gott resultat, liknande projekt du ämnar genomföra. Ring, mejla och googla!
Kort om köksflytt
Maxa ytan. Ja, det brukar ofta vara målet för förstagångsrenoveraren. De flesta av oss har ju börjat där, på botten av den där bostadskarriären som alla i Stockholm pratar om. Det brukar innebära små lägenheter där köket ska flyttas för att få till ett avskilt sovrum. Vad ska man tänka på när ett kök flyttas?
Dela med dig av dina planer
Din brf har ganska sällan något att säga till om när det kommer till dina renoveringsplaner. Men i fallet köksflytt måste du informera din brf om dina planer. Du kommer nämligen påverka system som påverkar hela huset och eftersom din brf ansvarar för dessa system (ventilation & vattenstammar) behövs deras godkännande. Du behöver även göra en bygganmälan när du ska flytta ditt kök.
Ventilation
När du flyttar ditt kök säkerställ då att du följer de riktlinjer som ansvarigt OVK-företag för just ditt hus har tagit fram följs. Du som beställer byggtjänster är byggherre och det är ditt ansvar att ventilationen i huset inte påverkas.
Vatten & avlopp
Det är ju bra grejer att ha i ett kök. Tänk på att det måste finnas tillgång till vatten och avlopp där du vill placera ditt nya kök.
Elförsörjning
Att försörja ditt nya kök med el är ofta rätt enkelt. Vanligtvis går det att ta el lite varstans ifrån. Utmaning som kan uppstå är om du måste placera kökets elförsörjning på en ny säkring. Då ska elkablar dras från ditt elskåp, som ofta sitter i hallen, till nya köket. Det här bör du säkerställa med elektrikern redan i offertstadiet, så du kan välja om elen ska gå utan på väggen eller i väggen. Det är nämligen en rätt stor prisskillnad på de två utförandena.
Ska du flytta ditt kök kan du läsa mer utförlig information om du följer länken.
Ett kök som flyttades i en renovering av lägenhet på Södermalm
Renovera badrummet
Utöver att flytta runt köket står ofta en badrumsrenovering på menyn när vi hjälper förstagångsrenoverare. För att du ska kunna förbereda dig på att renovera ditt badrum följer några tips:
- Regelverk – Att renovera badrum är omgärdat av rigorösa regelverk, var därför extra noga med att välja seriösa och trygga byggföretag med rätt certifieringar och erfarenhet om du ska renovera ditt badrum.
- Priset – När du renoverar ett badrum kan du räkna med att det kostar 170 000 kr, innan ROT-avdrag, om du anlitar byggföretag med allt på plats. Det vill säga kunnig personal som får marknadsmässiga löner som utför arbetet i enlighet med rådande regelverk och ger dig intyg och garanti på utfört arbete.
- Tidsåtgång – Räkna med att ditt badrum tar 20 arbetsdagar att renovera. Vi brukar säga att det är bättre att det tar 20 dagar att renovera, och håller i 15 år, än att det tar 10 dagar och du får en vattenskada efter 6 månader.
Innan vi avslutar
Puh, det var en rätt matig artikel. Ta det lugnt, vi finns här för dig. Vi vet att en renoveringsprocess kan vara rätt rörig och lite stressig, därför hjälper vi dig räta ut frågetecken bäst vi kan.
Vi ser bland annat till att du får jobba med rätt byggföretag, har en kristallklar offert på plats innan renoveringen startar och hjälper dig med inköpslistor och skisser.
Gillade du innehållet och våra renoveringstips? Bra! Då har vi många fler bra artiklar om att renovera här. Du hittar mer kondenserad information om att renovera om du klickar på länken
Rasmus Lindh
Byggkonsult