Omfattningen och tillvägagångssättet när det kommer till måleri i en sekelskifteslägenhet påverkas dels av den konstruktion som sekelskifteshus byggdes med (träkonstruktion) och dels av den dåvarande trenden (Jugend).
Om vi börjar bena i varför den här tidens sätt att bygga hus påverkar måleriet, hittar man svaret i konstruktionen. Sekelskifteshus byggdes alltid med träbjälklag och som du vet är trä ett material som påverkas av fukt – det sväller, kontraherar och rör på sig. Det får således effekten att hela huset rör på sig. Denna rörelse blir mest tydlig för oss människor genom sprickbildningar i väggar och tak (alltså måleriet).
För att motverka dessa sprickbildningar använder man sig av något som kallas microlit. Microlit är en slät och tunn glasfiberväv som appliceras på väggar och tak innan man bredspacklar. Microliten fyller funktionen av att viss rörelse tillåts, så att färgen rör sig med microliten och på så sätt undviker sprickbildning.
Den främsta anledningen till att måleriet är betydligt mer omfattande i en renovering av en sekelskifteslägenhet är stilen från denna designepok. Om du kommer ihåg från vår första artikel, definieras Jugendstil av svallande och rika detaljer med rum byggda med väl tilltagen rymd. Blommor, växter, böljande former och romantiska inslag i designen var normen. Därför användes höga golvsocklar, kraftiga omfattningar av dörrposter, takrosetter, bröstpanel och höga väggar.
Att måla dessa snickerier är både tidskrävande och det går åt mycket material. För att göra det hela ännu mer arbetsintensivt ska allt dessutom penselmålas. Att köpa fabriksmålade golvsocklar eller använda roller på befintliga bröstpaneler är ett big no no. Det är pensel av god kvalitet som gäller.