Renovera sekelskifteslägenhet – Måleriet

Introduktion

Idag är det dags för den andra artikeln i vår serie om hur man lyckas med att renovera sin sekelskifteslägenhet eller sekelskifteshus. Tidigare har vi skrivit om golv i sekelskifteshussnickerierna samt detaljerna. Idag ska vi behandla måleri.

Det är mycket som skiljer sig mellan att renovera sekelskifteslägenheter och bostäder från modernare epoker – och måleriet är ett område där skillnaden är extra stor. Att måla om en sekelskifteslägenhet kräver mycket tid, mycket målerimaterial och speciella kvaliteter hos målaren. Läs och lär.

Konstruktion och design

Omfattningen och tillvägagångssättet när det kommer till måleri i en sekelskifteslägenhet påverkas dels av den konstruktion som sekelskifteshus byggdes med (träkonstruktion) och dels av den dåvarande trenden (Jugend).

Om vi börjar bena i varför den här tidens sätt att bygga hus påverkar måleriet, hittar man svaret i konstruktionen. Sekelskifteshus byggdes alltid med träbjälklag och som du vet är trä ett material som påverkas av fukt – det sväller, kontraherar och rör på sig. Det får således effekten att hela huset rör på sig. Denna rörelse blir mest tydlig för oss människor genom sprickbildningar i väggar och tak (alltså måleriet).

För att motverka dessa sprickbildningar använder man sig av något som kallas microlit. Microlit är en slät och tunn glasfiberväv som appliceras på väggar och tak innan man bredspacklar. Microliten fyller funktionen av att viss rörelse tillåts, så att färgen rör sig med microliten och på så sätt undviker sprickbildning.

Måleriet är mer omfattande i ett sekelskiftehus

Den främsta anledningen till att måleriet är betydligt mer omfattande i en renovering av en sekelskifteslägenhet är stilen från denna designepok. Om du kommer ihåg från vår första artikel, definieras Jugendstil av svallande och rika detaljer med rum byggda med väl tilltagen rymd. Blommor, växter, böljande former och romantiska inslag i designen var normen. Därför användes höga golvsocklar, kraftiga omfattningar av dörrposter, takrosetter, bröstpanel och höga väggar.

Att måla dessa snickerier är både tidskrävande och det går åt mycket material. För att göra det hela ännu mer arbetsintensivt ska allt dessutom penselmålas. Att köpa fabriksmålade golvsocklar eller använda roller på befintliga bröstpaneler är ett big no no. Det är pensel av god kvalitet som gäller.

Många olika delar som ska målas. Golvsocklar, stuckatur, listverk, taklist, dörrkarm och högt tak.

Puts är ett krävande hantverk

Ytterligare en aspekt att ta i beaktning, och det gäller framförallt vilket byggföretag man anlitar till sin renovering, är huruvida målarna är duktiga på att hantera puts. Sekelskifteshus är ofta byggda med putsade väggar och tak. Ska du riva en vägg och ändra planlösning kommer putsarbetet vara krävande.

Att putsa är inte samma sak som att bredspackla och att putsa är något som en målare lär sig i verkligheten (och inte på gymnasiet). Det var länge sedan vi använde puts på insidan av våra hus i Sverige (idag bygger vi ju i betong och gips) och därför är putsning en kompetens som dagens målare ibland saknar.

Att putsa är något som målare (generalisering, vi vet) från Östeuropa och Ryssland är duktiga på eftersom de fortfarande bygger hus med den tekniken i de delarna av världen. Hantverkare från de regionerna är tränade att vara allkonstnärer på ett annat sätt än vad vi är i Sverige.

Renovering av sekelskifteslägenhet på Kungsholmen där väggar och tak måste spacklas efter rivning.

Estetiska aspekter

Vad det gäller färgsättningen i sekelskifteslägenheter finner man inspirationen i naturen – och i naturen finner man ju färger som brunt, grönt och blått. Jugendstilen var mer än bara naturfärger. Epoken karaktäriserades av svallande former, växter och blommor och färgsättningen blev därför rik. Lila, gul, tegelröd och midnattsblå är vanligt att hitta i klassiska sekelskifteshem.

Våga använda färg

Om man ska följa något stilråd kan du med fördel använda dig av kraftiga färger och inte vara rädd för att färgsätta tak, väggar och snickerier med andra färger än vitt (nej Stockholmsvitt gills inte).

Det nyrenoverade Nationalmuseum är en klenod i dessa sammanhang och en oändlig källa för inspiration. Där har man målat rum i allt från gult, lila, orange, blått, rosa, grönt och rött. Go nuts med andra ord.

En annan aspekt av färgsättningen som bör behandlas är tapeter. Under den här tiden var tapet ett väldigt vanligt ytskikt och med en tapet var det enkelt att inkorporera kraftiga mönster med inspiration från naturen i sitt hem. Vill man köpa tapeter är både Sekelskifte och Gysinge bra butiker. Det gäller förövrigt för allt du behöver till din renovering i Jugendstil.

Starka färger även på snickerier och tak

Under 1900-talets början var man inte heller feg för att använda färger på snickerier och tak. Om du inte råkar känner någon konstnär, vars specialitet ligger i att göra takmålningar i privatbostäder, är snickerierna ett bra alternativ att måla i andra färger än vitt för att skapa ett kraftfullt intryck. Använd även en glans på snickerierna som är högre än vad sprutmålade lister har, gärna glans 40.

Till sist kan sägas att emulsionsfärger är det man ska använda, om man är riktigt petnoga. Det är färger som är blandade med en emulgator, som får två med varandra olösliga medel att blanda sig. Typ man använder är tallsåpa för att blanda linolja och vatten, vilket är en vanlig blandning på emulsionsfärger. Emulsionsfärger är endast blandade med naturliga ingredienser och kan innehålla kasein (ett ostämne), såpa och/eller ägg.

WC med tapet i en sekelskifteslägenhet som vi renoverat

Renovera vs restaurera

När vi träffar våra kunder får vi ofta önskemål om att plocka upp ett gammalt dörrpar från källaren som ska användas i den nyrenoverade sekelskifteslägenheten. Det är absolut något vi hjälper till med – och ofta har kunden en orimlig förväntan på ratiot arbetsinsats och resultat. Att renovera betyder för oss att höja nuvarande standard medan att restaurera innebär ett djupare återskapande av något som varit.

Om man tar dörren från källaren krävs det en fullständig restaurering. Det betyder att dörren skrapas rent från alla årtionden av färg, sedan slipas ner till träet och målas. Detta är tidskrävande. Det gäller även för fönster, paneler och serveringsskåp. Så vill man ha något återskapat, alltså restaurerat, måste man vara inställd på att det kommer vara mer arbetsintensivt och dyrare än att renovera eller köpa nytt.

Vad kostar det?

Ett väl utfört måleriarbete kan verkligen höja känslan i din sekelskifteslägenhet och som du säkert förstått från denna artikel, är målning i en sekelskiftesrenovering inte helt lätt. Vi brukar säga att det kostar ungefär 2000 kr/kvm att måla ett sekelskifteshus. Vill man lägga till penselmålning av alla snickerier (socklar, lister, stuckaturer) kan man lägga till 500–1000 kr/kvm beroende på hur mycket snickerier det rör sig om. Totalen ligger därför på ca 2500–3000 kr/kvm golvyta.

Vi hjälper dig med din sekelskiftesrenovering

Det var allt för idag – vill du läsa fler artiklar om renovering eller vad du bör tänka på inför en renovering kan du klicka dig vidare.

Vi ser fram emot att få hjälpa dig med din sekelskiftesrenovering.

Rasmus Lindh
Byggkonsult