Introduktion
Vad kännetecknar en bra planlösning och finns det principer och riktlinjer som går att applicera på de flesta hem?
När man planerar planlösningen i ett hem bör man tänka på vilka ytor som kommer användas för sociala och privata syften och försöka dela upp hemmet så att det ges plats för båda. Beroende på länge du planerar att bo i bostaden är det värt att tänka på hur tillvaron ser ut nu och om fem till tio år.
Planlösningsändring av två lägenheter som slogs ihop till en och som totalrenoverades på Södermalm
Gammal planlösning
Ny planlösning
Öppen planlösning
Många önskar en öppen planlösning med färre mellanväggar för att skapa rymd och stora gemensamma ytor att umgås på. Vanligast är att skapa en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Man kan med fördel laga mat och samtidigt prata med gästerna eller övriga familjen vid köksön, långbordet eller i soffan.
En öppen planlösning kommer också med utmaningar vilket är värt att väga in innan man börjar riva väggar. Med färre väggar är det en större utmaning att skapa en given möbleringsplan. Hur placerar man soffgruppen i förhållande till matsalsbord och var ska Tv:n sitta?
En öppen planlösning kan också göra att hemmet upplevs mindre ombonat och den önskvärda gemenskapen kan i stället bli ett störningsmoment när Tv:n höjs mer och mer i takt med rösterna från köksdelen. Kanske kan man planera in en TV på i ett avskilt rum där man kan stänga en dörr?
Exempel på öppen planlösning från en totalrenovering på Kungsholmen
Skapa utrymme för avskildhet
Väljer man att planera för en öppen planlösning är det lika viktigt att planera ytor för avskildhet. Bäst är att utgå ifrån de boendes situation. Finns det små barn i familjen kan man med fördel samla sovrummen i närheten av varandra för att trygghet och närhet. Har man ungdomar i familjen finns det kanske en önskan om mer avskildhet mellan rummen. Jobbar du ofta hemifrån och önskar ett arbetsrum eller har du ofta gäster eller släkt som bor över? Ett gästrum önskar många placera en bit ifrån sovrummen för att ge gästerna lite mer avskildhet om möjligt. Ett gästrum kan också användas som ett arbetsrum.
En avskild kontorsdel som byggdes i del av en totalrenovering på Södermalm
Förvaring
En stor utmaning för alla boenden är förvaringsmöjligheter. Något man ofta glömmer bort med en öppen planlösning är förvaringen. När mellanväggar tas bort finns det ingen naturlig plats för garderober och bokhyllor.
Det är därför viktigt att uppskatta förvaringsbehoven och planera in dem väl, antingen i den nya planlösningen eller givna utrymmen som förråd eller garage.
De flesta rum kräver någon typ av förvaring för dess ändamål eller aktiviteter som man inte tänkt på tidigare. Ett skåp för leksakerna som ligger på golvet i vardagsrummet eller ett lättillgängligt städskåp i hallen som underlättar städningen. För att skapa funktionell förvaring för exempelvis en hall eller ett sovrum rekommenderar vi ofta en platsbyggd förvaring som planeras utifrån utrymmets bredd, längd och höjd och hur det används. Framförallt blir det väldigt snyggt.
Många väljer välplanerade IKEA-garderober med specialbeställda dörrar och personliga handtag eller knoppar från t.ex. Decoform för ett skräddarsytt och snyggt resultat.
Garderobsvägg från Decoform i en lägenhet i Vasastan som vi totalrenoverat
Vi hjälper dig med din renovering
Rum som kräver vattenrör
När man planerar att ändra en planlösning är det viktigt att ha koll på bostadens ventilation och rördragningar för vatten och avlopp. Kök, WC, badrum och tvättstuga samlas med fördel i närheten av varandra för att spara rördragningarna och där med även pengar.
Detta gäller även när man ska planera inför en köksflytt (som även går att applicera på flytt av badrum) hittar du genom att klicka på länken.
För dig som sitter med en planlösning för en villa, är det värt att tänka på var du placerar kök och badrum om du en dag vill bygga ut ditt hus. Att förlänga ett hus är inga problem, men det blir betydligt dyrare om den ytan som ska förlängas innehåller just ett kök eller badrum.
Här kan du läsa mer om vad en tillbyggnad kostar och vad du behöver tänka på.
5 tips för att skapa en bra planlösning
- Planera din planlösning utifrån din nuvarande tillvaro och hur den kommer se ut om några år.
- Skapa utrymme för sociala och privata ytor
- Planera din förvaring väl, gärna rum för rum.
- Fundera på om vissa rum kan fylla fler syften, exempelvis ett gästrum som också är ett arbetsrum
- Samla rum i närheten av varandra som kräver rördragningar
Ta det lugnt, vi hjälper dig
När det kommer till planlösningen i just ditt hem gör du bäst i att svara på hur din tillvaro ser ut. Att sedan planera ditt hem och skapa planritningar som är enkla att bygga efter kan vi hjälpa dig med.
Med hjälp från vår inredningsarkitekt kan du bland annat få hjälp med att skapa planritningar (både på hur det ser ut innan och efter renoveringen), rita platsbyggd förvaring, kontrollera om dina möbler får plats och se till att dörrar kan öppnas utan hinder.
Lovisa Haegermark
Inredningsarkitekt